Доно Цветков открил песничката „Ало, слънчице” и в диск, който се продава в интернет

Български музикален продуцент и композитор съвсем случайно откри своя мелодия в китайска детска играчка. Разбира се никой не от Китай не го е попитал може ли или не може да използва негово произведение. Човекът е със солидна кариера, а сред десетките музикални таланти, които е открил, са изпълнителите Деси Добрева и Миро.

 

Освен в България, мелодията на Доно Цветков явно е известна и в Китай, особено сред производителите на музикални играчки. Разбира се, без авторът да подозира това. Научава случайно след като негова позната разпознава мелодията в играчка, която купува за детето си.

 

Помолих тези играчки да бъдат иззети от пазара или по някакъв начин тези хора, които са направили това да прекъснат разпространението на тези играчки. За съжаление сега по Коледа открих отново детски играчки, в които моята песничка „Ало, слънчице“ се появи.”, сподели композиторът пред камерата на Нова ТВ.

 

На опаковката на играчките пише, че са произведени в Китай, но вносител е пловдивска фирма. От фирмата са уведомени, че авторът не е дал съгласието си, но въпреки това играчките се продават свободно.

 

„Аз съм дал съгласието си да бъдат разпространявани в други издания, например за детски градини, издания за деца и това съм го дал безвъзмездно, но тук се учудих, че никой не поиска моето съгласие“, коментира още Доно Цветков.

 

За продуцента обаче чудесата по Коледа не свършват. В интернет открива, че се продава диск с детски песни и приказки и там отново е включен неговият хит „Ало, слънчице“, вдъхновен и написан за детето му.

 

За Доно Цветков остава единствено да търси правата си в съда. Докато се реши спорът, играчките ще се продават, а авторите ще продължават да бъдат ощетявани.

 

Междувременно в търговската мрежа се появи още една музикална играчка. Отново произведена в Китай, на друга фирма-вносител, с друг вид, но отново с песничката „Ало, слънчице“.

 

Повече за случая ще научите от репортажа във видеото.

 

Репорер Нивелина Няголова