Законът превръща потърпевшите в престъпници, ако се защитят

Възрастен човек, станал жертва на обир, е бил осъден за това, че е прострелял крадец на територията на собствения си дом. Историята му разказа пред кореспондентите на Нова ТВ Кирил Илиев от врачанското село Бели извор – също пострадал от обирджии. Кирил знае кои са крадците, обрали дома му, но възмездие няма вече години.

 

Почеркът им бил особен. Влезли в дома му в два поредни дни. Първият – просто, за да проучат как ще реагира полицията и вторият – за да задигнат това, което им е харесало: бакърени котли, пръскачки, скутер, касетофон, колекция от червени вина, инструменти…

 

Парадоксалното е, че Кирил знае и къде са част от вещите му. Открива сам обирджиите си и предава имената им в полицията. В същото време за правосъдието тези хора не съществуват. Делото е прекратявано два пъти, защото крадците били... неизвестни.

 

Убеден е, че ако е бил вкъщи по време на кражбата, нямаше сега да е на свобода: „Щях да го гръмна. Щях да го гръмна и да го лежа след това в затвора. Няма друг начин да се разправиш с такива наглеци”.

 

Според него присъдата му дори би била по-сигурна, отколкото тази на обирджиите. Спомня си как преди години така осъдили по-възрастния от него жител на същото село, защото гърмял по крадци, които му влизали в двора и ранил единия от тях.

 

Въпреки това и сега е готов, ако види някой да влиза в двора му да краде, да се защити. Кирил е възмутен от това, че законът в момента превръща жертвата в престъпник, ако опита да се защити с по-сериозно оръжие от това на нападателя си т.е. ако нападението е с нож и самоотбраната трябва да е с нож, ако е с пистолет - и бранещият се трябва да използва такъв.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Румяна Попова