Задържаните получили повече от два милиона долара, три автомобила и злато

Съдът остави в ареста тримата души от Долни Дъбник, които бяха задържани в петък за пране на пари от Палестина. Под стража са Иван Маринов и двамата му синoве. 

 

При обиск от имотите им бяха иззети документи, които ги уличават, че са получили повече от два милиона долара от Палестина, три бутикови автомобила и няколко килограма злато на обща стойност над половин милион лева.

 

Освен петимата от ромската фамилия Маринови, към този момент от прокуратурата нямат данни да има други замесени в схемата лица от България, но не изключват ромите да са имали съучастник от Палестина. Установено е че всички преведени пари по сметките им идват от палестинските граждани 

 

„Определени членове на фамилията Маринови са въвеждали в заблуждение тези палестински граждани, че могат благоприятно да въздействат на тяхното здраве, на техния поминък живот, съдби”, коментира наблюдаващият прокурор по делото от ОП Плевен Рени Кирилова.

 

Парите получавал основно един от задържаните мъже обикновено чрез бюра за парични преводи, а впоследствие и през една банка. В декларациите  е писал че основанието за тях е купуване на земя, но такава семейството няма. Разследването установило че пари от Палестина получавали и още двайсетина човека от ромската махала в Долни Дъбник.

 

По документи нито един от  фамилия Маринови няма законен доход. Установено е, че  единствено двете жени от  семейството са пътували до Израел, но с каква цел предстои да се изясни. Въпреки че е почти сигурно че става въпрос за измама, от прокуратурата до приключване на разследването не изключват парите от Палестина да са били предназначени за  тероризъм, оръжие или наркотици.

 

Репортер: Йовка Драганова