87% от отговорилите на запитването на NovaNews.bg са против отмяната на най-тежкото наказание

87% от отговорилите на анкетата на NovaNews.bg дали трябва да бъде отменено наказанието „доживотен затвор без право на замяна?” смятат, че то трябва да остане в сила. 10% са гласували „за” отмяната му, а едва 3% не могат да преценят.

 

Предложението за отпадане на най-тежкото предвидено в момента в закона наказание – доживотен затвор без право на замяна, предизвика голяма обществена дискусия на фона на готвените промени в Наказателния кодекс. В хода на дебатите обаче се задава и въпросът не дали да отпадне това, а дали дори да се върне още по-тежкото и отменено тежко наказание – смъртната присъда.

 

„Не сме стигнали още до този етап да отпадне тази присъда”, сподели г-н Въжаров, поискал именно доживотен затвор за осъдения за убийството на неговия син Иван Тодоров, който се укри след окончателното произнасяне на съда. „Не сме стигнали до това културно, политическо, икономическо развитие, при което тя просто да стане излишна”, коментира той и се обяви против прилагането на препоръката на Евросъюза в тази посока.

 

В новата ни анкета Ви питаме: Притеснявате ли се от евентуална грипна епидемия?

 

Очакваме вашите отговори!

 

Резултатите от други анкети на NovaNews.bg може да видите ТУК.