Когато се взима решение за такова нещо, човек се затваря в себе си, обясни Росен Йорданов

„Ревността е отдавна известен мотив за убийство, изписани са томове литература”, коментира в студиото на „Здравей, България” криминалният психолог Росен Йорданов.

 

Повод за коментара му стана двойното убийство и самоубийство във Варна от ревнив мъж, който хванал приятелката си в изневяра.

 

„Трябва да разграничаваме две неща – ревността като чувство и ревността като трайно отношение към другите. В тези случаи, в които мотивът за убийството е ревност, не става въпрос за импулсивно взето решение. Имало е вероятно много други чувства, които са довели до съставянето на този план”, заяви Йорданов. 

 

Според него фактът, че убитата жена е потърсила алтернатива на връзката си, говори, че може би е изпитвала неудовлетвореност в личните си отношения. 

 

„Не бива да изпускаме и самоубийството. Много често тези хора не намират алтернатива за живот. Тук говорим за тежък нарцистичен проблем”, обясни психологът.

 

По думите му, когато се взима решение за такова убийство и самоубийство, човек се затваря в себе си и не мисли какви ще са последствията за останалите. 

 

„Най-вероятно е мислил за децата си, но не е намерил с кого да сподели проблема”, обясни психологът.