Сред нарушителите има сериозен брой прокурори и съдии

ДАНС и данъчните ще проверяват 152-ма от висшите ни държавници. Причината - всички те са подали неверни имуществени декларации пред Сметната палата. 

 

Сред нарушителите най-голям е броят на магистратите и следователите. 

 

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов не е декларирал придобиване на дялове в дружество. Бившият заместник финансов министър, а сега член на Управителния съвет на БНБ - Боряна Пенчева, не е обявила 8 хиляди лева доходи на съпруга й. 

 

Депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов не е отчел получването на над 170 хиляди лева. Пред Нова телевизия Господинов заяви, че е допуснат пропуск и тези му доходи са обявени пред данъчните. Платил е и съответните данъци. 

 

Колегата му от БСП Младен Червеняков, предложен за посланик в Черна гора пък, не е декларирал, че притежава почти 600 кв. метра площ в град Бяла. Червеняков коментира, че притежава и съседен имот и ги е описал като общ парцел. 

 

Бившия заместник финансов министър, а сега член на УС на БНБ - Боряна Пенчева, не е обявила 8 хиляди лева доходи на съпруга й. 

 

Най-често разминаванията в декларациите на висшите държавници са свързани със имуществото на  партньора. Това важи дори за настоящи и за бивши заместник министри. 

 

Според председателя на сметната палата Валери Димитров парадоксалното е, че сред нарушителите най-голям е броя на магистратите.

 

Съдии, прокурори и следователи - въпреки, че са юристи по образование, се оказа, че най-често нарушават закона - поне този за публичност на имуществото на хората заемащи висши постове. Забравят, че имат имоти или пък , че съпрузите им притежават фирми.

 

Сега данъчните ще проверят 152 нарушители - дали са си платили данъците за спестените имоти и доходи. ДАНС ще ги проучи дали пък не става въпрос за пране на пари. Често, нарушители според Сметната палата се оказват изрядни пред другите служби.

 

Всъщност точно такъв се оказва случая с депутата от ГЕРБ Стефан Господинов. За Нова ТВ той заяви, че чинно си е обявил спечелените 170 хиляди лева пред НАП и си е платил и данъците. Младен Червеняков пък е предпочел да опише два парцела, които има в Бяла като един - от там идвало разминаването. 

 

Най-честото извинение на нарушителите - "не знаех", като понякога се стига до парадокси.

 

Законът предполага необоримо, че партньорите знаят всичко един за друг - тук личната свобода не важи.