Община Смолян рискува да остане без кметски наместници в близо 15 населени места

Община Смолян рискува да остане без кметски наместници в близо 15 населени места. Причината за това са готвени съкращения в работния ден на наместниците. А причината за намаляването на работното време е увеличаването на минималната работна заплата от 1 януари, обясняват от местната власт.


В същото време държавната субсидия, отпускана за издръжка на държавни служители, не е повишена. Предстоят и съкращения в администрацията.


Предвижданите промени са за кметските наместници на селата, в които живеят до сто души и които до момента са работели за минимална работна заплата. Обмисля се те да преминат към 6-часов работен ден. Така те ще продължат да получават 310 лв., колкото беше минималната заплата преди увеличението.


„Кметските наместници и кметовете са на държавна субсидия. Това повишение на минималната работна заплата не доведе до повишаване на тази субсидия. Притеснявам се естествено, че ще има кметски наместници, които ще напуснат, но ние нямаме варианти на действия. Това са парите - те са определени и ние трябва да се включим в тях”, обясни кметът на Община Смолян Николай Мелемов.


Сред засегнатите е кметският наместник на селата Кокорово и Орешец. В тях общо живеят около 70 души.


„За съжаление това нещо не е хубаво. Ще се замисля сигурно да си търся  друга работа. Но може би ще остана. Ако не си намеря, въпреки че ще са малко парите, работата ще е същата”, каза кметският наместник на Орешец Атанас Николов.


В селата му живеят масово възрастни и болни хора. Казват, че за всичко и то денонощно, разчитат на кмета си. От бюрократичната работа като изготвянето на различни документи например до чисто човешка помощ като снабдяването с лекарства, всякакви материали и хранителни продукти от града. Затова те също недоволстват от промените.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова