Президентът на МОК показа своите футболни умения в Рио

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах посети мястото, където през 2016 г. ще се проведат церемониите по откриване и закриване на игрите на 31-та Олимпиада.


За целта домакините са избрали емблематичният стадион "Маракана". Всъщност тази идея на местния организационен комитет е новаторска за традициите на Олимпийските игри, защото до момента церемониите винаги са се провеждали на стадионът, където ще протече и програмата на олимпийския турнир по лека атлетика.


За Игрите в Рио обаче най-гледаните състезания на всяка олимпиада ще бъдат на друг стадион. Маракана е изцяло футболно съоръжение и преди да приеме старта и финала на олимпийските надпревари, то ще бъде домакин на множество мачове от Мондиала по футбол, който предстои през лятото на тази година. В това число влиза и двубоят за световната титла.


Посещението президента на МОК в Рио идва след визита в столицата Бразилия. Там той се срещна с държавния глава на страната Дилма Русеф. Обиколката на Томас Бах в южноамериканската държава имаше за цел да даде нов тласък на подготовката и да се увеличат темповете на работа по големия олимпийски проект.


До момента Организационният комитет на Рио бе призоваван многократно за ускоряване на напредъка, тъй като страната ще бъде първата, която само в рамките на 2 години ще приеме двете най-значими спортни събития в света.

 

Поводът за непрекъснатия натиск от страна на МОК към Бразилия не е случаен, защото организацията на Световното първенство по футбол показа ясно неспособността на отговорните национални структури да спазват поставените към тях срокове.