Кметът на Сочи, че олимпийците ще бъдат добре дошли, стига да не го афишират

Седмица преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи, продължават противоречивите изказвания относно въведения в Русия „Закон срещу гей пропагандата”. Руските традиции или олимпийските ценности ще властват на игрите?.

 

Приетият миналия юни закон предвижда глоби и дори ефективни присъди за хора, които афишират различната си сексуалност. И въпреки обещанията на президента Путин, че олимпийците няма да бъдат засегнати, организации от цял свят продължават да призовават за бойкот. Група спортисти, обявили публично своята сексуалност, се включиха в кампания срещу новия закон. Те ще носят червени тениски с цифрата 6 – това е номерът на член от олимпийската харта, който заклеймява дискриминацията. 

 

У нас днес бяха представени официалните облекла на родните олимпийци. Според пи ар експертът Евгени Минчев, темата за афиширането на различната сексуалност вече трябва да се приема като нещо нормално и да не се коментира толкова. 

 

В Русия обаче изглежда не са съгласни. Един от почетните кметове на олимпийското село в Сочи – Светлана Журова, скандализира с изявлението си преди броени дни. 

 

Кметът на Сочи Анатолий Пакхомов пък заяви пред BBC, че в града няма хомосексуалисти, но ще бъдат добре дошли, стига да не го афишират, защото в Кавказ не било прието. 

 

Репортер: Йоана Гочева