По думите на проф. Донка Байкова тези мазнини не са познати на човешкото тяло

„Ако хората знаеха колко калории и вредни вещества има в една вафла, едва ли биха яли”, каза в „Здравей, България” проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика. 

 

Тя обясни, че трансмазнините са група мастни киселини, които не са познати за човешкия организъм като свойнствени и той няма ензимни системи, с които да ги метаболизира. „Тази мазнина нито е растителна, нито животинска, а е преминала от течна мазнина в твърда форма, за да придава на изделията, в които се влага, форма”, поясни експертът.

 

По думите й организмът не преработва тези трансмазнини. „Той отива в тялото ни и се залепя някъде, където не трябва”, добави проф. Байкова.

 

„Огромен процент от продуктите, които консумираме, съдържат трансмазнини – кетчуп, майонеза, вафли, шоколади и други”, заяви Диана Хусеин, председател на Сдружение "Зелени инициативи”.

 

По думите й по света тенденцията е за промяна и дори премахването на тази съставка. „Дори у нас някои производители започнаха да избягват тези мазнини и да ги заменят с натурални”, заяви тя. 

 

Повече по темата, както и това как се правят вафли, може да гледате във видеото.