Марияна е писала до всички възможни институции в България и в Европа, за да търси помощ

Обирите в по селата и малките градове обикновено се правят на дребно и крадците остават ненаказани, защото стойността е под минимална работна заплата. Случаят обикновено се определя като маловажен и остава в папките на полицията и съда. 

 

Не стоят така обаче нещата за хората, които са пострадали и след 10 „маловажни” обира остават без цялата си къща. Потърси ни жена, която е писала до всички български и европейски институции и се кани да го направи отново заради 14-ия погром над къщата й във врачанско село през последните седем години. 

 

Едни кокичета – спомен от баба и от детството. Останалото са катинари, решетки и реалност. Марияна ни води в наследствената си къща, която е обрана за 14-ти път. Забелязваме първите липси още в двора. Кошмарът в къщата е пълен.

 

Марияна е писала до всички възможни институции в България и в Европа и сега търси помощ.

 

Това, което тя и хората от Габаре очакват някой да проумее е, че проблемът не е в кражбата на стария водомер или легло на пружина. Те са онези евтини неща, заради които крадците разрушават къщите им. Затова наричат обирджиите  „термити”, които рушат и имотите, и мечтите, и спомените им.

 

Репортер: Румяна Попова

 

Целия репортаж гледайте във видеото.