Петима мъже планирали да отвлекат съпругата и двете деца на бизнесмена Атанас Червенков - Райфъла

Опит за отвличане на семейството на бизнесмен от Пловдив осуети полицията. Петима мъже планирали да отвлекат съпругата и двете деца на скандално известния бизнесмен Атанас Червенков, известен с прякора Райфъла. Бандитите се готвили да искат от него откуп от 750 000 лева, за да освободят жертвите.


Версията на Червенков – отвличането на 11-годишните близнаци и на съпругата му трябвало да стане вчера сутринта, в момент, когато майката возела децата към училище с колата си.


„Трябваше да отвлекат жена или дете. Говоря за моята жена и моите деца. Парите, които щяха да ми се искат са 500 000 евро и 500 000 лева”, разказва Атанас Червенков – Райфъла.


Според прокуратурата обаче мишена на отвличането е била сътрудничка на бизнесмена в една от фирмите му.


„Възнамерявали са да отвлекът дамата, след което да поискат подкуп за връщането и срещу 750 000 лева”, обяснява прокурор Галина Андреева от Окръжната прокуратура в Пловдив.


За готвеното отвличане разследващите разбират, след като един от 5-мата нападатели се отказал от заговора и разказал всичко на полицията. Пет месеца групата подготвяла старателно отвличането, а криминалистите ги наблюдавали отблизо. Ден преди похищението антимафиотите задържали младежите, които се оказали спортисти по бойни изкуства от Варна и Костенец.


„Закупили са „свински опашки“, с които да обездвижат жертвата. Снабдили са се с пистолет, с електрошокова палка, с патрони. Също така са се снабдили с маски да прикрият лицата си, когато престъпят към действие”, допълва прокурор Галина Андреева.


Бизнесменът твърди, че не познава нито един от задържаните, но ги е виждал да се навъртат около дома му. Атанас Червенков  е собственик на единствената частна „Неотложна помощ” в Пловдив. Има няколко магазина и държи един от пазарите в града.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев