За поредна година Рио де Жанейро стана сцена на феерия от цветове, страстна самба и много веселба

За поредна година Карнавалът в Рио де Жанейро стана сцена на феерия от цветове, страстна самба и много веселба. Събитието е резултат от месеци приготовления, които бяха по-грандиозни дори от тези за Световното първенство по футбол, което започва на 12 юни в Бразилия.

 

На дългата 700 метра "Самбадром" дефилираха над 30 хиляди танцьори от най-успешните школи по самба, облечени в пищни облекла или покачени върху украсени платформи. Те бяха гледани от 90 хиляди души по трибуните, платили прескъпо за билети и от още близо 2 милиона гости, пристигнали в Рио специално за карнавала. Само чуждестранните посетители са над 300 000.

 

Карнавалът в Рио де Жанейро е най-известният и най-посещаваният в цял свят. Въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилия, според местните жители пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета.

 

По традиция в петък вечер преди същинския карнавал се провежда шествие по улиците на Рио де Жанейро, по време на което Крал Момо се възкачва на трона. Кралят се избира измежду най-дебелите жители на града, като условието е да тежи поне 100 кг. В края на шествието кметът на града връчва на Краля на фестивала ключовете от Рио, предавайки му символично управлението, без властта му да може да се простира върху полицията.

 

Вижте снимки от тазгодишното издание на Карнавала в галерията ни.