Посланието било изпратено от Варна и стига по вода чак до Пърт-Австралия

Невероятна история за едно писмо в бутилка. Посланието било изпратено от Варна и стига по вода чак до Пърт-Австралия. Нивелина Няголова разказва как писмото  свързало българско и австралийско семейство.  


Капитан Христо Христов кръстосва моретата от 34 години. По време на една от многобройните вахти решава да пусне няколко писма в бутилка. Мястото е близо до Южна Африка, денят 30 януари 1992 година.


„На корабна карта на гърба на половината съм писал дата, час, името на кораба, позивни, от къде за къде, дългота, широта, а на другата половина името ми, какъв съм на кораба, адреса ми в България и хобито ми-колекционирам картички и изгледи”, обяснява капитан Христо Христов.


22 месеца по-късно, когато вече е забравил за писмото, в бутилка пристига картичка. Изпратена е от австралийския град Пърт от Валда и Франк Питман.


„Той намира това шише, носи го в къщи, жена му чете адреса и на 5 октомври праща първото писмо с картичка. И така започва нашето бутилково приятелство”, разказва капитан Христо Христов.


„Аз не знаех, че той е хвърлял шишета, нито знаех колко са, но когато го получих радостта беше голяма”, пояснява Виолета Христова, съпруга на кап. Христов.


От тогава вече 21 години двете семейства поддъжат редовна кореспонденция. Валда и Франк се интересуват от всичко, свързано с България. Дори от лятото на 94-та са фенове на Йордан Лечков.


Години наред двете семейства споделят и радост, и болка, но никога не са се виждали. Но съвсем скоро Виолета и Христо ще посрещат гости от Австралия.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова