Казват обаче, че младите не чуват препоръките им

„Здравей, България” направи опит да открие най-младата баба от Бургас (само на 25 години), за която във вторник се появи информация в интернет. В ромската махала обаче не са чували за такава жена на име Ася. За сметка на това екипът на Нова ТВ разговаря с много млади жени – всяка от тях кандидат да стане най-млада баба, защото са родили първото си дете още на 12.

 

Млади жени на раздумка и десетки деца около тях – това е обичайната гледка в махала „Победа” в Бургас. Тук младостта е победила окончателно. Всяка жена разказва, че е родила рано, много рано. Трудно се решават да говорят пред камера, страхуват се от мъжете си.

 

Всички обаче твърдят, че младите не слушат съветите им и стават родители твърде рано. Румен Чолаков дори се оплаква, че има снаха на 15 години, която не се грижи за бебето си. Наскоро заминала на гурбет в Холандия и го оставила.

 

„Когато синът ми се ожени, аз не бях съгласен. Но това се случи вече, какво мога да направя, след като те се обичат и бягаха от вкъщи”, казва Румен, който сега се грижи за бебето заедно с бабата. Самият той станал баща за първи път на 26 години и не е единственият със съвети да не се бърза.

 

Стефанка, която е на 34 и има пет деца, съветва най-голямата си дъщеря, която вече е на 19, да не повтаря грешката й. Тя и дъщеря й Зина живеят в Испания от две години. Видели са друг живот:

 

„Просто да не прави същата грешка, която съм направила аз. Като стане на 20 да се ожени, вече на 21, 22 - тогава да има едно хлапе, за да може да се почувства като майка, защото аз съм изстрадала, докато ги изгледам”.

 

Не съм готова още. Всичките ми приятелки са омъжени, имат деца. Когато гледам, се усмихвам и казвам - не искам да се женя”, споделя 19-годишната Зина.

 

Още от историите на младите баби в ромската махала ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова