Присъдата му е ефективна

Три години и половина затвор за бившия председател на Комисията за конфликт на интереси – Филип Златанов, който беше обвинен в престъпление по служба. Делото приключи сензационно бързо, по съкратената процедура – само за четири дни.

 

Златанов беше обвинен, че е осуетил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, както и че е използвал комисията, за да разчиства сметки с неудобни хора. Присъдата е прецедент, тъй като прокуратурата поиска условно наказание за Златанов. Съдия Андрей Ангелов обаче прецени, че исканото наказание е твърде леко и постанови три години и половина затвор при първоначален лек режим.

 

Присъдата буквално разплака Златанов в съдебната зала. Наложи се дама на средна възраст да го успокои и да му избърше сълзите. Краткият му коментар беше: „Благодаря на българския съд”.

 

Съдът призна Златанов за виновен по обвинението, че е нарушил служебните си задължения, за да набави облага за президента Росен Плевнелиев. От действията му имало вреда за Димана Ранкова – бивш съветник на държавния глава. След решението, адвокатът на Златанов Антон Терзийски излезе видимо ядосан и не бе словоохотлив.

 

Скандалът избухна през лятото на 2013 г., когато наяве излезе митичното тефтерче на Златанов. Според записките в него, по заповед на хора с инициали И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. трябвало "да се ударят" или "оправят" определи хора от политическия и обществен живот. Срещу думите „да се удари” бяха записани имената на бившия шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев и на екс-председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. В тефтера фигурираше и името на Златко Живков, кмет на община Монтана.

 

Искра Фидосова не се разпозна в инициалите И.Ф., но напусна всички постове в ГЕРБ. Днес тя не бе открита за коментар. Колегата й Томислав Дончев също бе сред записаните в тефтерчето - „да се решава бързо и безболезнено”. На прицела на Дончев е бившата зам.-икономическа министърка Жулиета Хубенова. Малко след записа в бележника, Хубенова подава оставка по „собствени причини”.

 

Първи, че Дончев е заповядвал на Златанов, съобщи червеният депутат Кирил Добрев, който оглавяваше временната парламентарна комисия по казуса „Филип Златанов”. В крайна сметка, след като гръмна скандалът, от прокуратурата обявиха, че знаят кой стои над Златанов и му е давал заповеди. И обещаха да има обвинения.

 

На Златанов бе определена гаранция от 5 000 лева, както и да заплати разноските по делото в размер на 3 645 лева. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.