Родителите на митрополит Наум също присъстваха на интронизацията

В Русе посрещнаха тържествено новоизбрания митрополит Наум. Да се срещнат с новия владика дойдоха стотици вярващи, общественици и духовници. Особено развълнувани бяха родителите на митрополит Наум, които също присъстваха на интронизацията.


Първата среща на Дядо Наум с миряните бе в Бяла, границата на Русенска епархия. Протосингелът на митрополията предаде на архиерея историческия Жезъл на русенските митрополити.


В следобедните часове с литийно шествие дадо Наум и стотици русенци се отправиха към катедралния храм „Света Троица" в Русе. Архиереят за първи път облече официалните одежди.


Стотици русенци препълниха храма Света Троица, за да се срещнат за пръв път с новия владика. В храма бе огласено Патриаршеското и синодално послание за избора на Преосвещения Стобийски епископ Наум за Русенски митрополит.


„От днешния ден и с първата моя богослужба в този свят храм поемам обязаностите на епархийски митрополит на Русенска епархия, за да отдам всичките си сили и опит за доброто и благопреуспяването на всечестния клир и божия народ”, обяви митрополит Наум.


Дядо Наум ще отслужи в своята първа Света литургия като Русенски митрополит утре сутрин.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева