Носители са на някои от най-престижните отличия в модата, сред които наградата на Австрия за висша мода

Да преминеш границите на България и да станеш наистина известен. Този праг се оказва повече от възможен за двама млади българи, които печелят едни от най-големите награди за висша мода в Австрия. Тяхната история разказват Мария Димитрова и Цоньо Данчев.


Те са млади, амбициозни, усмихнати и готови да се справят с всички предизвикателства, които им поднася животът извън родината. Те са Биляна и Петър, а към техният отбор от пет месеца има и нов играч – Людвиг.


„Той присъства на всяка една проба от самото начало и има много да разказва”, обяснява Петър.
Откриваме ги в сърцето на Виена, където се намира ателие „Бипоне”. Посрещат ни конци, мъниста, топове платове и някои от най-добрите им модели от последната колекция.


„Дойдохме във Виена преди 10 години, всъщност 11-ата започна вече. Пътят беше изключително трънлив, с много подводни камъни. Все пак ние като българска общност тук не се ползваме с много висока оценка”, уточнява Петър.


Както в живота, така и в работата задълженията са разделени по равно.


„Той отговаря за скрояването, тъй като понякога един плат стига до 500-600 евро само на метър. Когато е толкова скъп и ценен, платът трябва да се скрои”, обяснява Биляна.


Петър обяснява, че в областта на висшата мода се влага много ръчен труд. А Биляна допълва, че изработката на по-трудоемките рокли отнема между 300 - 400 до 700 часа ръчен труд.


Моделите на Петър и Биляна обикалят целия свят и почти няма континент, от който да нямат клиент или поръчка за скъпа рокля. А моделите им са търсени в Перу, Индия, Канада, Русия и много други.


Двамата дизайнери са носители на някои от най-престижните отличия в модата, сред които наградата на Австрия за висша мода.


„Но е вярно и това, че човек трябва да се докаже първо навън, за да го признаят в страната, от която е. Не говоря само за България, а и тук. След като ни отличиха на конгреса в Италия и тук в Австрия казаха да, разбира се, те са австрийски дизайнери”, обясвява Петър.


Повече по темата гледайте във видеото.