Тя е излязла в отпуск като шеф на кабинета на Орешарски, но не мисли да подава оставка

Шефката на кабинета на премиера Пламен Орешарски определи обвиненията срещу нея като недоразумение. Мария Дивизиева вече е клиент на прокуратурата. Тя е обвинена като помагач в злоупотреби с евросредства за военните съдилища. 

 

По същото дело вече бяха обвинени и председателят на Апелативния съд Веселин Пенгезов, както и шефът на Военния съд Петър Петков. 

 

Седмица след като двамата висши магистрати се сдобиха с по няколко обвинения за злоупотреби с евросредства, сега шефката на кабинета на Орешарски ги последва – обвинена за помагач в това престъпление.

 

„Обвинена съм, че съм помагала на Петър Петков да представи неверни данни по програма. За мен това е недоразумение, абсурдно е”, каза Дивизиева.

 

Делото е за злоупотреби с парите по обществена поръчка от 2008-ма по програма ОПАК - за прозрачност във военните съдилища. В основата на аферата според прокуратурата стои манипулирането на документи, с което са прикрили необявени обществени поръчки. Извършител бил Петър Петков, а негови помагачи – Веселин Пенгезов и Мария Дивизиева. Тогава тя е заместник-министър на държавната администрация и отговорник за програма ОПАК.

 

„Това е недоразумение, защото в голяма част от периода, за който съм обвинена, аз не съм била на този пост. Надявам се името ми да бъде изчистено, аз не съм извършила престъпление”, категорична е Дивизиева.  

 

Тя обясни, че е излязла в отпуск като шеф на кабинета на Пламен Орешарски, докато случаят се изясни. Все още обаче няма намерение да подава оставка.

 

Премиерът Пламен Орешарски също коментира обвинението срещу Мария Дивизиева. Какво каза той - гледайте във видеото. 

 

За разлика от Пламен Орешарски, ръководителят на двамата магистрати – главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното отстраняване от длъжност на и на Веселин Пенгезов, и на Петър Петков. Иначе - на нито един от тримата обвиняеми не е наложена мярка за неотклонение, защото прокурорите смятат, че няма опасност нито да се укрият, нито да извършат друго престъпление.