Доверието в полицията се повишава, отчете вицепремиерът пред депутатите

Битовата престъпност в страната е намаляла с 12,4%, отчете министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол.

 

„Ако говорим за нарастваща битова престъпност, може би имате предвид периода 2009-2013 г. Да, тогава тя наистина беше ширеща се и вътрешният министър казваше, че това не е негов, а социален проблем”, посочи вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

 

Според Йовчев доверието в органите на реда се повишава, а сегашното ръководство на МВР се опитало да намали полицейщината и показните акции.

 

Кражбата на ДДС е едно от най-отвратителните престъпления, защото е откраднато това, което българските граждани са събирали с труд и мъка”, коментира още вътрешният министър. По думите му по първоначална оценка щетите за бюджета, които са разкрити и предотвратени, са за около 145 млн. лв.

 

„МВР оказва съдействие при осъществяването на контрола на стоки с висок фискален риск, който се извършва от служители на НАП. Съвместните проверки и налагането на обезпечителни мерки при установяване на нарушения продължават и към момента”, увери Йовчев от парламентарната трибуна, предаде „Фокус”. По думите му от началото на 2013 г. са осъществени 2 283 проверки и са съставени 1 112 акта.