Най-много фалшиви стоки има непосредствено преди големи спортни събития

С наближаването на Световното първенство по футбол се очаква пазарът да бъде залят от фалшиви спортни артикули. Най-често те се внасят през българо-турската граница. 

 

Уловът на митничарите на Капитан Андреево само за едно денонощие е пълен микробус със стоки, повечето от тях имитации на известни марки. Сред тях е имало спортни обувки, дрехи и парфюми – най-често залавяните артикули в камиони, автобуси и дори леки коли.
 

Това на практика означава, че всеки ден има по три случая на задържани ментета. Така семейство се прибрало от Турция със стотици парфюми. Купили ги евтино, но без да си дават сметка, че количеството е буквално индустриално.

 

По регламент, след като бъдат задържани стоките, митничарите информират притежателя на правата на съответната марка и той решава дали става въпрос за фалшификати, или редовни стоки. Ако няма документи за тях обаче, те задължително се унищожават за сметка на фирмите.

 

И при бизнеса с ментета има стратегия. Най-много фалшиви стоки има непосредствено преди големи спортни събития. Експертите съветват да се доверяваме на инстинкта си. В крайна сметка гаранция, че няма да попаднем на менте обаче няма.

 

Репортер: Димитър Иванов