Мерки ще има и срещу други страни, ако не спазват правилата в ЕС, предупреди Барозу

Европейската комисия очаква България да не продължава с дейностите по изграждане на газопровода „Южен поток”, докато трае откритата наказателна процедура във връзка с проекта. Това стана ясно от думите на говорителя на ЕК Антоан Коломбани, цитиран от Българското национално радио.

 

Българското правителство получи писмо от изпълнителния орган на ЕС, което се смята за начална фаза на процедурата. София разполага с един месец да отговори на поискания от комисията диалог по въпроса.

 

Днес енергийният министър Драгомир Стойнев коментира, че наказателната процедура може да бъде спряна и изрази увереност, че управляващите са в състояние да отговорят на запитването на Еврокомисията.

 

„Ние наистина поискахме от България да прекрати проекта, докато водим дискусии с българските власти по проблема. Нашата позиция остава непроменена”, уточнява Коломбани и припомня, че в момента тече първият етап от наказателната процедура и че този процес има ясно регламентирани стъпки. Те предвиждат още едно, второ и последно писмено предупреждение. Ако и след него няма положителен резултат, Еврокомисията може да внесе случая в Европейския съд.

 

Коментарът му бе по повод на обявеното намерение на ръководството на БСП за реализация на проекта „Южен поток”, въпреки риска от санкции за България.

 

Наказателния характер на процедурата срещу България потвърди и председателят на Европейската комисия. Жозе Барозу предупреди, че ЕК ще стори същото и срещу други държави от Евросъюза, ако не спазват европейските правила, предаде БТА.

 

„Повишаването на сигурността на енергийните доставки за Европейския съюз е наша основна цел от години. Миналата седмица Еврокомисията предложи амбициозна стратегия за европейската енергийна сигурност, която очакваме да бъде обсъдена и приета до края на месеца от държавните и правителствените ръководители на ЕС”, отбеляза Барозу. По думите му Европейската комисия ще направи така, че всички енергийни инфраструктурни проекти в ЕС, като „Южен поток”, да отговорят напълно на законодателството на Общността в областта на енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки.

 

„Току-що открихме наказателна процедура срещу България, което показва твърдата ни решимост. Ще бъдат предприети процедури и срещу други държави, ако не успеят да отстранят препятствията пред прилагането на европейското законодателство в областта на вътрешния пазар”, заяви Барозу.