Имате идея как да пестите вода или енергия? "Загорка" иска да я чуе

Бирата е страстта на „Загорка“. Повече от 110 г. пивоварната в Стара Загора произвежда висококачествени марки бира, които радват българите. С всяко свое решение и стъпка в бизнеса компанията се стреми да бъде най-зеления пивовар и лидер в индустрията в България, като добавя едновременно стойност за своите служители, партньори и потребители чрез емблематичните си марки и вдъхновяващи иновации.

 

Стремежът на "Загорка" да бъде водеща зелена и отговорна компания се е превърнал в основен принцип за компанията. Затова тя се фокусира върху сферите, върху които реално може да повлияе в положителен аспект: вода, СО2, устойчиви ресурси и отговорна консумация. Успоредно с това компанията се грижи за своите служители и инвестира в развитието на местната общност, където е локирано нейното производство.

 

Като част от платформата си за корпоративно дарителство - Загорка Зелен Фонд, компанията обяви провеждането на публичен конкурс за генериране на новаторски проекти за намаляване на парниковите емисии или разхода на вода в населено място. Конкурсът е с национален обхват и е отворен към неправителствени организации с нестопанска цел и към физически лица.

 

Инициативата на компанията обхваща проектните категории пасивна стая или офис, както и решения за пестене на енергия и/или вода. Изискванията към кандидатстващите проекти са да не са концептуални, а практически изпълними; да използват за тяхната реализация рециклируеми материали; да не представляват вече реализирани или известни решения; да бъдат с максимална стойност на реализация до 50 000 лв.

 

"Загорка" предоставя общ награден фонд от 22 000 лв. за първите три отличени проекта, съответно 10 000 лв. за първо място, 7 000 лв. за второ място и 5 000 лв. за трето място. Къде в региона на Стара Загора ще бъде реализирана най-добрата идея от страна на компанията, предстои да бъде определено през есента на тази година чрез публично гласуване на сайта на компанията.

 

Кандидатите могат да подават своите проекти онлайн на zagorkacompany.bg до 31 юли 2014. Оценяването на постъпилите предложения ще се извърши през м. август от авторитетно жури, което включва независими експерти и архитекти, представители на местната власт, неправителствени организации, медии и представители на "Загорка". При оценяване на получените предложения ще се вземат предвид критериите за ефикасност на проекта, приложимост и въздействие, както и оригиналност/нестандартност.

 

Повече информация за конкурса е достъпна на сайта на "Загорка" zagorkacompany.bg
„Загорка Зелен Фонд“ е част от програмата на "Загорка" за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие – Създаваме по-добро бъдеще. През последните 3 години инициативата се провежда под формата на публичен конкурс за реализиране на зелени проекти на територията на Старозагорски регион. В периода 2011 – 2013 по програмата си "Загорка" е предоставила безвъзмездно над 250 000 лв. за благоденствието на местната общност.