Доброволци помагат на властите и жителите на квартала

Водното бедствие предизвика истинска трагедия във Варна и Добрич, като отне живота на 13 души, включително две деца. Пострадаха пътища, къщи, автомобили и улици. Евакуират се частни домове, хотели и цели квартали.

Още по темата

 

В епицентъра на събитията се оказа варненският квартал „Аспарухово”, където има и най-много жертви. Обстановката там постепенно се нормализира след активното включване на тежка техника. Пътищата обаче остават затлачени, а достъпът до високите точки е затруднен.

 

Общината полага усилия да бъде полезна на пострадалите и все повече доброволци помагат на властите в разчистването на квартала.

 

Районният кмет на „Аспарухово” Йордан Николов изказа съболезнования на близките на жертвите. По неговите думи представители на местната администрация са обикаляли цяла нощ, за да установят къде и каква помощ е необходима.

 

„В 7 часа сутринта сформирахме кризисния щаб и набелязахме какви мерки трябва да вземаме”, каза Николов в ефира на Нова ТВ. Работи се във всички части на „Аспарухово”, добави районният кмет. В усилията са се включили между 15 и 20 фирми и организации. Техни представители са на съвещание при кмета на Варна Иван Портних.

 

Предоставената от фирмите техника не е достатъчна, но набирането на допълнителни машини и доброволци ще продължи и в събота, каза Йордан Николов. Главните булеварди вече са освободени, а властите се надяват скоро да се заемат и с по-малките улички, стана ясно от думите му.

 

Подробности за обстановката в "Аспарухово" ще научите от видеото.