Хората разказват, че коритото на дерето не е било почиствано много отдавна

Една от критичните точки е Добрич, където потопът взе три жертви. Там ситуацията все още е критична. Цял квартал е все още под вода. Десетки къщи около Хуманитарната гимназия в града са потопени, а десетки семейства могат да останат без дом, защото къщите им са залети.

 

Хората все още нямат отговор на въпроса защо, въпреки че още преди обяд в града е спряло да вали, водата в района все още не се отича, а напротив – тя дори се покачва. Единственото, което те намират като обяснение е, че най-вероятно има проблем с някой от язовирите. Все още няма официално потвърждение на това. Единственото, което се знае, е че има проблем с язовир Смолница, но той е далече от Добрич. 

 

Хората разказват, че коритото на дерето не е било почиствано много отдавна и всъщност от там е дошъл проблемът. Те са спасявани от домовете си с лодки на „Гражданска защита”.

 

Водната стихия не пожали и ДобричПървата жертва е 50-годишен мъж, който бил с три инсулта. Рано тази сутрин, около 7.00 часа, виковете му са чули момчета и са се опитали да го извадят от там, но докато успеят, той се е удавил. Пороят заля най-ниските части на града и остави без покрив десетки семейства. 

 

В Добрич кризисният център вече е приютил повече от 30 души. Сред тях има малки деца и бебета, които няма да могат да се приберат в домовете си. Хората се надяват водата тази вечер да се оттегли, за да могат да видят и какви са щетите по домовете им.

 

Ситуацията и в Албена е критична. Десетки туристи бяха спасени с хеликоптери. Зрители на Нова телевизия изпратиха кадри със спасителните операции. От покриви на хотели са били спасявани хората, които не могат да се спасят заради наводнението и там. 

 

Репортери: Надя Ганчева, Мария Добрева