БНБ предупреди политиците да внимават с коментарите, финансовият министър посочи пряко Борисов

Спец-полицаи извършиха първи арести заради създаването на паника около банките. Първият задържан е 45-годишен мъж от Русе, съобщава ДАНС. Чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в youtube, той е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.  

 

Пред Нова от прокуратурата обясниха, че арестуваният е пращал и-мейли до различни фирми, с привидно добронамерени призиви за депозитите им. Прокуратурата и ДАНС все още работят, за да установят има ли поръчители зад него и кои са те.

 

По информация на близките, арестуваният е Венцислав Ангелов - Чикагото. Той е бивш служител на КАТ, осъждан е за търговия с дрога. Пред медиите говори синът му -  Йордан Бонев, който пък беше свързан с Бисер Миланов - Петното.

 

Вторият мъж е задържан при специализирана операция на територията на София.
Лицето е разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.

 

От ДАНС откриха телефонни линии на които могат да се подават сигнали от хора, получили смс-и или е-мейли. МВР, Главният прокурор и ДАНС няколко часа обсъждаха казуса с опитите да се дестабилизира банковата система, след което запазиха пълно мълчание за решението си.

 

Още по темата

Засега не е ясно дали по време на разговорите представителите на различните служби са стигнали поне до отговора на въпроса от къде са изпратени сплашващите смс-и, въпреки че в случая става въпрос за чисто технически похвати, а не за посочване на личности.

 

Дребните вложители също отговориха на притесненията, насадени от "продавачите на страх", както ги определи управителя на БНБ Иван Искров. Според тях е „време да покажат, че и те виждат по-далеч от носовете си”. В БНБ днес цял ден се провеждаха и консултации с банкери за възможен изход от ситуацията.

 

Експертите от своя страна коментираха че „не трябва да се позволява на шайка подлеци да обезценява спестяванията на хората”. И въпреки предупрежденията явно насаждането на страх продължава. В специално съобщение на БНБ този път насочено към политиците, банкерите  апелират за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки.

 

„Всички политически лидери да ограничат своето публично говорене на тема банки. Сегашният момент е крайно неподходящ за тази цел. Апелираме към политиците и към цялото общество за трезва и разумна преценка на всяка дума и всяко действие на тема банки”, се пише в съобщението.

 

От БНБ посочват, че финансовата и банковата стабилност са плод на усилията на няколко български правителства и няколко български парламента – плод на усилията на цяло едно поколение. И финансовият министър Петър Чобанов категорично настоя да спрат опитите на политиците за дестабилизация. 

 

И макар че Главният прокурор, директорът на ДАНС и вътрешният министър предпочетоха да избегнат срещата с медиите, журналистите определено бяха изненадани от Цветлин Йовчев - който тръгна от срещата на мотор.

 

Репортери: Нели Тодорова и Олга Василева