Зрители на Нова сигнализират за все повече кражби от домовете

Зрители на Нова сигнализират за все повече кражби от домовете. Как действат крадците и можем ли да предпазим домовете си от тях?

 

На пръв поглед - ден като всеки друг - прибираме се от работа, качваме се в асансьора, но на входната врата ни чака неприятна изненада - домът ни е обран. Това може да се случи на всеки от нас. От полицията предупреждават, че крадците са изобретателни.

 

„Основната цел на извършителите са злато, скъпоценности, предмети, които биха могли да се поставят в джоб, за да могат по-лесно да се оттеглят от местопроизшествието без да бъдат забелязани”, коментира инспектор Георги Несторов от отдел "Криминална полиция" към ГДНП.

 

Така изниква въпросът как да се предпазим. Съветът на полицията е да внимаваме със снимките от почивката, които качваме в социалните мрежи, защото не се знае кой вижда снимките ни.

 

Освен това инспектор Несторов съветва да поставяме по-качествени ключалки и обезопасени прозорци. „По-хубави ключалки, по-добро заключване на вратите. Хората, които са по приземни етажи, партерни етажи, по възможност да укрепят прозорци, дограми, където има възможност да поставят решетки”, допълва той.

 

В момента застрахователна полица за имущество струва 25 лева и покрива до 20 000 имущество и 5000 лв. кражба. И да не забравяме - в случай на обир, веднага да се обадим в полицията, вместо да проверяваме какво липсва от дома ни.