В решението на третата инстанция се отправят сериозни критики към държавното обвинение

Върховният касационен съд (ВКС) обяви енергийния бос Христо Ковачки за невинен по обвиненията за данъчни престъпления в размер на 16,7 млн. лева, съобщиха от институцията.

 

В решението на третата инстанция се отправят сериозни критики към държавното обвинение.

 

Според ВКС прокуратурата е направила "бланков" протест срещу оправдателната присъда на бизнесмена, като изобщо не е представила пред съда доказателства, с които да защити обвинителната си теза.

 

ВКС окачествява като "недопустим" подхода на прокуратурата да определя оправдателната присъда на Ковачки като "неправилна", без обаче да посочва доказателствата или нарушенията по делото.

 

В решението се посочва още, че изводът за недоказаните обвинения срещу енергийния бос се подкрепя изцяло от събраните по казуса свидетелски показания, както и от заключенията на вещите лица.

 

Христо Ковачки беше осъден на три години условно през април 2011 година. Година по-късно САС го оневини. Впоследствие ВКС отмени това решение заради наличие на противоречия. В края на януари тази година Апелативният съд отново оправда бизнесмена. През цялото време прокуратурата твърдеше, че са безспорно доказани над 80 фиктивни сделки чрез 4 фирми на Ковачки между 2005 г. и 2006 г. и между 2006 г. и 2008 г.