Блюдо с цяла патица струва 288 юана или 35 евро заедно с подправките

Отскоро китайската столица може да се похвали с първия музей на знаменитата патица по пекински, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. 


Експозицията се намира на седмия етаж на най-голямата сграда на веригата ресторанти „Цюанцзюдъ”. Статуи на готвачи, снимки  на видни посетители, между които Ричард Никсън и Хенри Кисинджър, менюта отпреди сто години - върху площ над 1000 кв.м е проследена историята на пернатото, превърнало се в истинска кулинарна институция. 


Обикновено клиентите на заведението посещават музея след вечеря, очевидно заинтригувани от неповторимия вкус на блюдото.


Самата рецепта е запазена в тайна, но двайсетината дребни глинени скулптури пресъздават етапите от приготвянето на ястието. 


Според легендата родина на патицата по пекински е Нанкин (Източен Китай). Тя става пекински специалитет след преместването на столицата по време на династията Мин, по решение на император Юнлъ в началото на 15 век. Дори и начинът на подготовка да е от изток, то начинът на печене е изцяло пекинско нововъведение.


Блюдо с цяла патица по пекински струва 288 юана или 35 евро, заедно с подправките. 


През март Пекин обяви, че подготвя кандидатурата на  китайската кухня за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, в който до този момент фигурират единствено японската и френската кухня.