Той е популярен в цял свят, като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри

Светът празнува международния ден на един от най-вкусните десерти - чийзкейка

 

Първият сладкишът е бил приготвен още през 776 г. пр. Хр. Има различни легенди за появата му като тази, подкрепена с факти е историята за произхода, която тръгва от Гърция. Макар съвременното наименование и облик на сладкото изкушение се оказва, че чийзкейкът е изобретение на хората от Древна Елада. Десертът е бил приготвен за първи път по време на Олимпийските игри, в чест на участниците. Названието "чийзкейк" се среща също и в книга, посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус. 

 

Едва векове по-късно, чийзкейкът става познат и в Америка. Историята разказва, че появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 година. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно и приготвянето на десерта.

 

Традициите, залегнали от древността и обогатили вкусовите качества на десерта, го правят един от най-предпочитаните за консумация. Днес той е популярен в цял свят, като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри, пише БГНЕС.

 

Италианците използват сирене "рикота", американците и българите залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат да използват така популярното при тях сладко от гуава - плод характерен за региона, с наподобяващ вкус на круша и ягода. 

 

В различните страни чийзкейкът може да бъде сервиран както печен, така и суров. Суровият вариант е разпространен от великобританците, като за приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.