Кандидат-депутати чистят кал от наводнени домове

С началото на предизборната кампанияполитиците нагазиха в калта, като се впуснаха да помагат на пострадалите от природните бедствия хора

 

Цветан Цветанов, Цецка Цачева и бившият здравен министър Десислава Атанасова от ГЕРБ тази сутрин са в село Горно Дамяново, област Монтана, където десетки домакинства бяха залети от прелялата река. 

 

„Винаги когато е имало бедствие, винаги сме реагирали адекватно”, заяви Цветан Цветанов. „Например в Мизия всички наши структури бяха на място, бяха осигурени целево 80 000 лева. Когато стана бедствието в „Аспарухово”, веднага изпратихме Стефко Буруджиев, за да подпомогне методически за изготвянето на проекти. В Георги Дамяново също ще бъде изпратен Стефко Буруджиев, който ще помогне за описването, за да могат да кандидатстват в междуведомствената комисия”, заяви Цветанов. Той припомни и драмата в село Бисер, когато в качеството си на вицепремиер е бил цяла седмица на място.

 

От ГЕРБ настояват, че още от миналата седмица първи са посетили домовете на хората в Северозападна България, първи им занесли вода. 

 

В никакъв случай не мога да се съглася с констатацията, че това е пиар акция”, заяви Десислава Атанасова.  

 

В село Горно Паничарево, което е най-пострадало след бедствието в Бургаско, не са виждали политици. Единственият, който им се е притекъл на помощ, е кметицата. Хората разказват, че са били посетени и от социалните. 

 

Въпросът дали нагазването в калта от политиците е пиар акция, или искрена помощ предизвика сериозен спор между журналистката Соня Колтуклиева и кандидат-депутатката Нора Стоичкова. 

 

В студиото на „Здравей, България” Стоичкова коментира, че въпросът е принципен – кой да помага при бедствията? 

 

„Не трябва ли държавата да се заеме и да помогне на тези хора? Това работа ли е на партиите? Питам ГЕРБ защо три години и половина не направиха абсолютно нищо, за да има адекватна реакция при кризи”, заяви Стоичкова. „За мен това е абсолютно предизборна акция, но е хубаво ГЕРБ да нагази в калта и да помогне на хората”.

 

Според журналистката Соня Колтуклиева обаче това не е пиар акция. 

 

„През февруари бях в Калифорния. Там започна най-ужасната суша в историята на Америка. Докато републиканци и демократи се джафкаха в Конгреса, президентът Барак Обама отиде на място, за да попита фермерите от какво имат нужда”, коментира Колтуклиева. 

 

Тя даде и втори пример:


„През 2010 година, когато порой заля Северна Англия и Лондон, кралицата отмени всичките си ангажименти, отиде при селяните и каза: „Аз съм с вас, каквото могя да ви помогна – ще ви помогна”, заяви Соня Колтуклиева. 

 

Повече гледайте във видеото!