Експертите търсят оръжието, с което се стреляло в последното денонощие

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Йордан Бакалов се провеждат специализирани акции в Ихтиман и в Петрич, информират от прокуратурата.

 

Близо стотина жандармеристи пристигнаха от столицата около 16.30 часа в ромската махала в Петрич и започнаха обиски в къщите на всички кланове, информира БГНЕС. С оглед недопускане на ескалация на напрежението, са ангажирани над 500 души от специализираните полицейски сили, както и служители на областните дирекции на МВР.

 

До момента са задържани са общо 11 души от Ихтиман и Петрич за 24-часа, след което ще се прецени повдигането на обвинения.

 

Поводът е убийството на 27-годишен мъж в Ихтиман от 6 октомври 2014 г., загинал след сбиване между враждуващи ромски фамилии. В последвалото сбиване са пострадали още трима души, един от които е с опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство  по чл. 115 от НК (за убийство).

 

По-рано днес, към 11.30 часа стана втори инцидент в квартал 182 - ромската махала в град Петрич. При стрелба бяха ранени 12 души, от които само двама останаха хоспитализирани в МБАЛ – Петрич. Другите 10 след преглед бяха освободени за домашно лечение, нараняванията са им леки, по тях е стреляно с самоделно огнестрелно оръжие.

 

Към 20.40 часа на 6 октомври бе първото сбиване в квартала, в което участваха 80 души, които се замерваха с камъни, керемиди и буркани. Ранени бяха 19-годишно момиче и 29-годишен младеж. При снощното меле има един задържан – 45-годишният ром с прякор Бизона.

 

В момента жандармеристите започнаха претърсване и обиски из целия квартал в търсене на оръжието, с което се стреляло в последното денонощие.