Снимка: Thinkstock
Тези и други научни факти за качествата на пивото бяха представени на форум
При умерена консумация бирата може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот. Тези и други научни факти за качествата на пивото бяха представени по време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве“, провел се в Брюксел.
Форумът събра над 120 представители на медицинските среди, научни институти, медии и неправителствени организации от Европа, Африка и Южна Америка.
Потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол.
Именно ниската концентрация на алкохол в голямо количество вода, както и наличието на 50 различни полифеноли, полизахариди, витамини и други биоктивни субстанции, допринасят за благотворния потенциал на пивото върху здравето и качеството на живот.