Мистерията и въпросителните остават, въпреки прекратяването на случая

 

Мистериозно изчезналият Петко Сертов се завърна в България. Тази нощ съпругата му и брат му са го прибрали в дома им, след като повече от месец всички служби го издирваха. 

 

Ексклузивни кадри, с които Нова телевизия разполага, показват как семейството на Сертов се прибира. Малко след 4.30 часа сутринта те паркират пред блока на улица „Княз Борис” и влизат във входа си. 

Още по темата

 

Припомняме, че на 5 декември бившият шеф на ДАНС напусна дома си без телефоните си. Близките и познатите му потърсиха помощ от полицията. Така започна издирването, което продължи до тази нощ. 

 

Малко след 1.30 часа през нощта Петко Сертов е влязъл в България, придружен от съпругата му Емилия и брат му Тодор. Този път граничните полицаи го познали и изпратили телеграма на ръководството, че издирваният се е появил. 

 

"Разпитан е дали е бил обект на някакво престъпно посегателство, при което са постъпили данни, че няма такова нещо. Лицата са проверени и освободени”, обясни Георги Костов, зам.-главен секретар на МВР.

 

В 4.30 часа семейството пристига пред дома им в София с черен автомобил, управляван от Тодор Сертов. От кадрите се вижда как бившият шеф на ДАНС и жена му се прибират, а брат му си тръгва. С това за МВР случаят е приключен

 

"Той заяви съвсем доброволно, че е претърпял лек пътен инцидент в Гърция, което е наложило някакъв тип лечение”, коментира вътрешният министър Веселин Вучков.

 

Все още обаче много въпроси остават без отговор - какво е правил Сертов в Гърция, защо не си е взел телефоните, защо не се е обадил на близките си и на полицията и защо въобще се наложи издирването му. Въпреки че се е прибрал у дома, нито охраната в блока, нито съседите на Сертов са го видели.

 

За акцията по търсенето на Петко Сертов от МВР са похарчили хиляди левове. Всички служби бяха вдигнати на крак, а един хеликоптер - във въздуха. В издирването се включи и Интерпол. След 20 дни неизвестност – точно преди Коледа, стана ясно, че Сертов е жив и здрав. 

 

Беше отседнал в хотел в Гърция, а МВР го помоли през медиите да се обади в полицията. Това обаче така и не се случи. Следите на Петко Сертов пак се изгубиха, а издирването продължи. Накрая той се появи сам - също както и изчезна, а мистерията остава, въпреки прекратяването на случая.

 

Въпреки скъпо струващото издирване, чиято причина така и не стана ясна, Петко Сертов няма да плати за него. Разходите за 40-те дни търсене ще бъдат поети изцяло от държавата