В.Д. е заловен непосредствено след като взел пари от гражданин

Служител на Инспектората при Столична община е задържан за подкуп при операция на Главна дирекция “Криминална полиция”, съобщиха от МВР. По-рано главният секретар на МВР Светлозар Лазаров  и кметът на София Йорданка Фандъкова обсъдиха антикорупционни мерки. 

 


При операцията, проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура и със съдействието на Столична община, е задържан 30-годишният В.Д. - служител в отдел "Контрол и регулиране на търговската дейност” на Инспектората при Столична община. Акцията е реализирана вчера след получен в Главна дирекция “Криминална полиция” сигнал от гражданин за поискана от мъжа парична сума, за да не предприема действия по служба.

 

В.Д. е задържан непосредствено след като е получил парите от гражданина. При претърсването у него са открити и иззети над 2 500 лева, разпределени на различни места във връхните му дрехи. По думите му 50 лева от парите били лични, 80 лева - служебни, а за останалите не пожелал да даде обяснение. 

 

По предварителни данни, се касае за схема за неправомерно получаване на парични средства от наематели на търговски обекти на територията на столицата. Те били изнудвани да плащат на служители на Инспектората при Столична община, за не бъдат съборени помещенията, в които осъществяват търговската си дейност. 

 


По случая е образувано досъдебно производство. Повдигнати са обвинения. На лицето е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”. Продължава работата по установяване на други потърпевши граждани от неправомерните действия на длъжностни лица.