Разказ на Георги Господинов става филм по модерна технология

Български писател с международно признание за таланта си. Разказ на Георги Господинов ще бъде екранизиран с помощта на революционен за киното метод. Това ще е един от първите филми в света, създадени с похвата на добавената реалност.


„Сляпата вайша'” все още е само разказ. През май обаче тя ще оживее в анимация. Такава, каквато до този момент не е правена в света.


„Това е технология, в която зрителят е в средата на картината и всичко се развива около него в 360 градуса”, обяснява авторът Георги Господинов.


Методът е наричан „бъдещето на киноиндустрията”. С подкрепата на канадския филмов фонд '”Сляпата вайша”' ще е един от първите подобни филмови експерименти.


„Това си е риск, разбира се. След 7 до 10 години това ще бъде най-разпространения начин за гледане на кино”, добавя Господинов.


Междувременно Георги Господинов е на път да покори още един континент. След броени дни романът му „Физика на тъгата” ще може да се намери във всички книжарници на Америка.  


„Приемам го като добър знак, че ако човек протече „Физика на тъгата” на английски в Америка и я хареса, ще изпита любопитство и към следваща книга на български автор”,  хвали се Георги Господинов.


С трудната задача да направи българската литература разбираема за американския читател се захваща Анджела Родел.


„Въпреки, че той е автор от Източна Европа и това може да звучи екзотично, той е много общочовешки автор”, обяснява преводачката Анджела Родел.


Именно с тази книга тя печели Националната американска награда за превод на международна литература.


„Мисля, че вече започва някаква българска вълна. Това казва на хората, че тази страна е на картата на световната литература”, добавя Анджела Родел.


Само 3% от книгите, издадени в Америка са дело на чуждестранни автори. В тези 3 процента са имена като Хорхе Букай и Паоло Куелю. А вече и Георги Господинов.


Повече по темата гледайте във видеото.