Цената на електричеството с години е поддържана по-ниска от себестойността ѝ, категоричен бе той

 

"Проблемите с тока са резултат на безхаберие и с годините несвършена работа. Далекопроводи у нас са изграждани в зората на социализма и днес никой не ги поддържа”, каза в студиото на „Здравей, България” бившият енергиен министър Румен Овчаров. „Няма откъде да дойдат средства за поддържането им, когато те не са предвидени в разходите им”, заяви той.

 

„От години цената на тока е поддържана по-ниска от себестойността ѝ. Цената на електроенергията не е социална категория, тя е икономическа. Докато тя се поддържа на ниски нива, в НЕК продължава да се задържа дефицит. Ако има хора, които не могат да си плащат, трябва да бъдат подпомогнати от държавата. Не може в 21-ви век да има хора, които не могат да си го платят. Останалите да си плащат цената такава, каквато е, без сантименти и социални залитания", допълни Овчаров. Според него ръководителите на държавната енергийна компания са „еднодневки” и „ не мислят за системата”.

 

Овчаров коментира и ситуацията в БСП с думите, че дискусията е много сложна. "Който смята, че след като БСП има 100-годишна история, ще има и 100-годишно бъдеще, се заблуждава”, категоричен бе той.