За донорите и трансплантациите

 

Как трагедията на едни се превръща в шанс за живот на други и как се взима решението да станеш донор? Това разкриха д-р Мирослав Ненков и проф. Крум Кацаров в предаването „Комбина”. След една прекарана безсънна нощ те разказаха за поредната донорска ситуация, с която са се сблъскали. 


„Във Варна имаше донор с тежък съдов инцидент на мозъка. Близките на жената, които позволиха да й бъде направена днешната експлантация, всъщност помогнаха за спасяването на шестима души, които са в крайната фаза на заболяването си. Те спасиха шест човешки живота”, заяви д-р Ненков.  

 

Тази седмица здравното риалити "Без упойка” ни срещна с баща и син хирурзи, които са в битка за донорство. Те разказaха за трудностите и житейските трагедии, с които се сблъскват лекарите ден след ден, и споделиха какво ги вдъхновява да продължават тежката битка за живота на пациентите си.  

 

"Не знаех какво ще се случи след операцията. Трудно е да излезеш от къщи, без да знаеш дали ще се върнеш", сподели Даниела Кехайова, която е преминала през успешна чернодробна транплантация във ВМА.