В програмата са включени някои от най-интересните ленти, създадени през последната година

В Рим започва Седмицата на българското кино. Събитието е посветено на стогодишнината от прожекцията на първия български игрален филм "Българан е галант" на пионера Васил Гендов.  


 
В програмата са включени някои от най-интересните ленти, създадени през последната година, като "Съдилището" на режисьора Стефан Командарев  и "Досието Петров" на режисьора Георги Балабанов и известния френски сценарист Жан-Клод Кариер.

 

Годишнината е и повод в Рим да бъдат показани някои от най-обичаните филми от миналото, специално преведени за случая, между които заглавия, които са добре познати в Италия като „Козият рог” на Методи Андонов и „Крадецът на праскови” на Въло Радев.


 
Празникът на българското кино беше открит от министър Вежди Рашидов, който проведе работна среща с италианския си колега Дарио Франческини, на която се подписа споразумение за филмови копродукции между България и Италия.  


 
В рамките на седмицата на българското кино ще бъде представена и изложбата "Обичам този филм" с общо 60 плаката на популярни български и световни филми. Участват 26 от артистите на платформата за плакатно изкуство.