Светлозар Костов отложил влизането в затвора на човек на Златко Баретата

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Даниела Попова поиска отстраняването и освобождаването от длъжност на шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Докладът е изпратен до главния прокурор, а искането на АСП е внесено във Висшия съдебен съвет, съобщава БГНЕС.


Поводът за искането е постановление на Костов от 17 юли, с което той е отложил изпълнението на наказание "лишаване от свобода" на осъдения Росен Петров. Присъдата е ефективна и трябва да се изтърпи при общ режим.


От прокуратурата информират, че проверка е установила сериозни нарушения, допуснати от Костов по този случай.


Петров беше осъден през февруари от Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение на територията на София, ръководена от Златомир Иванов – Златко Баретата. 


Общото наказание, което трябва да изтърпи Росен Петров, е 5 години и 3 месеца. Въпреки това наказание Росен Петров дори не е бил задържан.


На 6 август той беше сред най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев, която нахлу в зоналния клуб на БФС на Националния стадион "Васил Левски", а на 12 август е установен да почива на българското Черноморие. В този ден Костов отменя издаденото от самия него постановление за отлагане на ареста и разпорежда Петров да бъде задържан.


От 13 август осъденият вече е зад решетките.