Последваха протест и бдение след покушението

 

Германия е шокирана от покушение срещу политик. Кандидат-кмет на Кьолн беше ранена с нож в гърлото и се бори за живота си в болница. Мотивите за покушението са политически. Нападателят не харесвал позицията на кандидат-кмета, която одобрявала приемането на потока от бежанци в Германия.

 

Хенриете Рекер била нападната на улицата. Освен нея сериозно е пострадал и помощник на кампанията й за кмет на Кьолн. 44-годишният извършител използвал голям ловен нож, който полицията показа. Той казал, че е против политиката на приемане на бежанци, за която Рекер се застъпва. Всички политически партии осъдиха нападението. В центъра на Кьолн имаше бдение за възстановяването на Рекер.

 

Тя е независим кандидат, но с подкрепата на Християн-демократите на Ангела Меркел. За да покажат съпричастност, дойдоха както политическите й съюзници, така и нейните противници.

 

Покушенията с политически мотив са рядкост в Германия. Последният инцидент с известен политик беше преди 25 години. Вътрешният министър Волфганг Шойбле беше прострелян по време на кампания, което го остави в инвалидна количка.