Иван Евстатиев е сипал алкохол в напитката на ученичката, няма упойващи вещества

 

Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е обвинен в изнасилване на 16-годишна ученичка, остава в ареста за 72 часа, реши Районната прокуратура в Панагюрище.

 

Всички прокурори там са си дали отвод по случая заради безпристрастност и затова делото ще се гледа в Районната прокуратура в Пазарджик. Това се случва с решение на главния прокурор. Вероятно още утре прокуратурата ще внесе искане за най-тежката мярка „задържане под стража”. Ще има и заседание на общинския съвет за сваляне на имунитета му в сряда.

 

Иван Евстатиев е обвинен, че е упоил момичето и е осъществил полов контакт с нея. Десетокласничката е подала жалба за сексуален тормоз. Пострадалото момиче е в болница и е разпитано пред съдия в присъствието на психолог. Тя твърди, че е пила само сок.

 

Първоначално се предполагаше, че напитката е съдържала упойващи вещества, но направеният тест не е показал наличието на подобни вещества. От полицията уточниха, че в сока е сипан алкохол.

 

От там обясниха още, че в петък са подадени три сигнала от страна на родителите. Първият е за това, че момичето не се е прибрало от училище, вторият – че се е прибрало в неадекватно състояние, а третият – че от болницата са установили извършването на сексуален акт с нея.

 

Иван Евстатиев е близък със семейството и е познава добре момичето. Майката работи в общината и са в добри отношения. Деянието е извършено в хотелска стая, където бившият кмет живее. Хотелът е на бивша негова пиарка. От стаята са иззети веществени доказателства, назначена е ДНК експертиза от иззетия биологичен материал.

 

Момичето не е било удряно от Иван Евстатиев, както се твърдеше. Тя е паднала и си е ударила главата. След това бившият кмет я откарва до дома й.

 

Междувременно втора вечер Стрелча се вдигна на протест срещу Евстатиев. Над 300 души се събраха пред сградата на общината с искане за справедливо наказание. Хората поискаха оставката на Евстатиев като общински съветник. Те настояват и да бъдат премахнати всички паметници, които е издигнал по време на управлението му в Стрелча и Пазарджик.

 

Припомняме, че преди години, когато Евстатиев бе кмет на Пазарджик, името му бе забъркано в скандал с проститутки, поръчани за забавление на руска делегация. След като загуби на последните избори, Иван Евстатиев стана директор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пазарджик.