Това потвърди официалният представител на ЕК Маргаритис Схинас

Срещата Турция – ЕС ще се проведе на 7 март, потвърди официалният представител на ЕК Маргаритис Схинас в Брюксел.

 

"Европейската комисия се ангажира да прилага план за действие с Турция, по-специално ще бъде проведена среща на върха на 7 март", каза Схинас, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Представителят на ЕК отказа да коментира съобщенията в медиите, че Анкара възнамерява да преустанови преговорите с Брюксел за изпълнението на съвместния план за действие в областта на миграцията. Той също потвърди възможността за посещение в Турция на първия заместник-началник на Европейската комисия Франс Тимерманс.

 

Намерението да се проведе среща на върха между ЕС и Турция обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на заседанието на 18-19 февруари.

 

"Ние сме в постоянен контакт с премиера Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Ердоган. Ето защо решихме да свикаме специална среща на върха в началото на март", обяви Туск, като подчерта, че разговорите ще бъдат посветени не само на борбата с миграцията, но и на борбата с тероризма.

 

Предстоящата среща в този формат ще бъде втората поред, след разговорите на 29 ноември миналата година в Брюксел. Тогава беше приет съвместен план за действие, който включва отпускането на 3 милиарда евро на Анкара.

 

Въпреки това, ЕС не може и до днес да осигури парите, защото редица страни-членки, по-специално Италия, са против. В допълнение, много обществени лидери смятат, че Турция не е изпълнила задълженията си, тъй като миграционният поток от Турция за Европа не е намалял.