Извънредният труд и работата на празници вече не са изключение

 

Работниците у нас - на ръба на изтощението. За това алармират синдикатите. Според тях, масово работодателите принуждават служителите си да работят извънредно и то без възнаграждение.

 
През изминалата година са отчетени повече от 20 000 нарушения, свързани с организацията на работа, почивките и отпуските на работниците. Повече от половината от тези нарушения засягат работното време. В практика са се превъръщат  тежките и продължителни смени, както и липсата на адекватна компенсация.


Само 40 българи владеят занаята в правенето на парашути. Защото това е единствената подобна фирма у нас. Затова и поръчките не спират. Албена е шивачка вече 5-та година.


„Може вечер да се остава по до късно, за да излязат бройките”, казва Албена.


Разчита обаче на компенсация от страна на работодателя си.


„Ако сме работили събота и неделя, в понеделник и вторник компенсираме. Макар, че и това не е много законно, но търсим някакъв начин да удовлетворим клиентите, защото от клиента зависят заплатите”, обяснява управителят Ани Стаменова.


Извънредният труд и работата на празници вече не са изключение, а ежедневие в почти всички сектори - твърдят синдикатите. Шефовете разчитали на "вратичка" в Кодекса на труда, наречена "сумирано отчитане на работно време". При тази система работодателят не отчита положения от служителя труд ежедневно, а за период от няколко месеца.


„Аз не мога да обвиня който и да е работодател - щом са му дали баницата или зелника - защо да не го изяде?”, коментира Чавдар Христов от КНСБ.


За да спрат злоупотребите обаче, от КНСБ настояват право на "сумирано отчитане" да имат само минимален брой работодатели.  


„Там, където е установен непрекъсваем процес на работа или там, където самата работа не позволява да има подневно отчитане на работното време. Например в охранителния бизнес, здравеопазването”, обяснява Величка Микова от КНСБ.


И още предложения: По-високи компенсации при положен извънреден или нощен труд; по-кратки смени за служители, грижещи се за малки деца или за болни членове на семейството; "неделя" да е ден, предвиден само и единствено за отдих.


„Папата през 2013-та също направи едно изявление в тази насока, че неделя поначално трябва да е ден за Бога. Оставям настрана и онова, което много хора забравят - че на 7-мия ден той спрял да почине. А ние?!”, пита Чавдар Христов от КНСБ.


А дотогава Албена си представя перфектната работа така.  


„От 8 до 4 и половина. Без събота и неделя”, казва Албена.


Репортер: Ивомира Пехливанова