Тримата са обвинени, че са извършили убийството умишлено и с особена жестокост

 

Тримата охранители от мола във Варна, които миналата година пребиха до смърт посетител в търговския център, се изправят пред съда. Жертвата – 52-годишният Нягол Петров, е страдал от шизофрения и по никакъв начин не е можел да се защити. 

 

Варненският окръжен съд даде ход на делото, а на предварителното изслушване стана ясно, че делото ще се гледа по общия ред, т.е подсъдимите не признават вината си и на 9 май делото продължава с разпит на свидетели.  

Още по темата

 

Случаят шокира обществеността не само заради жестокостта на престъплението, но и заради факта, че гардовете са снимали как пребиват жертвата. Охранителите Ангел, Красимир и Цветан на възраст от 20 до 25 години са обвинени в умишлено убийство от длъжностни лица, спрямо човек, който се е намирал в безпомощно състояние, по особено мъчителен начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди.  

 

На 14 март миналата година обвиняемите трябвало да изведат Нягол от мола, защото получили сигнал, че проси пари от хората. Завели го в сервизно помещение и започнали да го бият и му отправяли сексуални предложения. Дори снимали побоя с телефоните си.

 

Побоят продължил 15 минути, след което гардовете оставили Нягол да агонизира. Някак си той успява да стигне до търговската част, където умира.

 

„Криволичеше наляво-надясно. Всички си мислиха, че е пиян, но всъщност не е бил. Имаше наранявания по главата, имаше кръв. Имаше и петно кръв по земята от главата”, разказва Любомир Василев, който става очевидец.

 

Година след бруталното убийство близките на Нягол още не могат да си обяснят какво е предизвикало тази агресия.

 

„75 удара са му нанесли. Сега живеем със спомените, живеем с хубавите дни, прекарани заедно”, заявява Петър Петров, брат на Нягол.

 

Видео доказателствата по делото са над 80 часа.

 

„Ние сме иззели записите, има си становище, че няма манипулиране. Това е положението”, заяви прокурор Милен Ставрев.

 

„Има записи, на които се вижда кое лице нанася силни удари в областта на тялото точно там, където е причинена най-тежката травматична повреда, която е в пряка причинни-следствена връзка със смъртта”, заяви Иван Томов, адвокат на Красимир Димитров. 

 

След смъртта на Нягол стана ясно, че и други посетители са били бити от охранителите. Срещу гардовете има подадени поне пет жалби от потърпевши и на всички е оказван натиск да оттеглят показанията си.

 

Охранителните камери в мола са запечатали бруталния побой над Нягол и записите са иззети, като доказателство. Ако се докаже вината, гардовете ги очаква до 20 години затвор, доживотна присъда или до живот без право на замяна.