Тя беше записана в Книгата за рекордите на Гинес като най-наклонената сграда в света

Първата асоциация, която правим, когато чуем за наклонени сгради, разбира се е кулата в Пиза. През 2009 г. обаче се появи сериозна конкуренция на известната кула.

В Книгата за рекорди на Гинес камбанарията в Зуурхузен, Германия, беше записана като най-наклонената сграда в света. Зуурхузен е село, близо до град Емден в северозападна част на страната, пише Vesti.bg.

Протестантската църква в селото е завършена през 1450 г. Тухлената готическа постройка е висока е 24,5 м, а отклонението на камбанарията е 5,19 градуса. Това я прави най-наклонената кула в света, след като наклонът на тази в Пиза е под ъгъл 3,98 градуса.

Камбанарията започва да се накланя през 1885 г. Построена е през Средновековието върху основа от дъбови стволове, които я предпазват от подпочвените води. В края на ХIХ век обаче земята е отводнена и дърветата са изкоренени, което предизвиква наклоняването.

Камбанарията е затворена за посещения през 1975 г. от съображения за сигурност и отворена 10 години по-късно след мащабна реконструкция. Освен църквата в Германия, Индия също може да се похвали с една от най-силно наклонените сгради в света.

Наклоненият храм в Хума е посветен на хиндуисткия бог Шива и се намира в индийския щат Ориса. Не е известно дали наклонът е постигнат умишлено или се дължи на някакъв инцидент. Възможно е кулата да е започнала да се накланя заради наводнение или земетресение.