Причината - съпротивата на природозащитници срещу нехуманното отношение към животните

Нарастващите критики на активистите заради лошо отношение към конете може да оставят в миналото превоза с файтони на уникалния остров край Истанбул Бююкада, съобщава сайтът Ал Монитор, цитиран от БТА. 

Бююкада е най-големият остров в архипелага на Принцовите острови и е рядко срещан оазиз на спокойствие в оживения мегаполис.

По темата

Един от символите на острова са файтоните с конски впряг, тъй като на територията му е наложена забрана за моторни превозни средства. По тази причина както местните жители, така и посетителите разчитат на този вид превоз, освен на велосипедите, за да се придвижват на площта от около пет квадратни километра.

Нехуманното отношение към животните обаче е причина за все по-интензивни кампании на правозащитниците, настояващи, че става дума за жестокост, която трябва да бъде прекратена. По думите им конете са лишавани от вода, за да не уринират често, нараняванията, които получават от сбруята, не се лекуват и са оставяни да умират.

На острова работят над 200 файтона и 1100 коне, за които е определено специално гробище, казва представител на файтонджиите, който отхвърля твърденията за жестоко отношение към конете. Той се обяви срещу настояването на природозащитниците за прекратяване на придвижването с файтони, твърдейки че зад него стоят амбиции за прокарване на разрешение за моторизиран транспорт на острова.