Евродепутатите приеха резолюция

След бурни дебати Eвропейският парламент гласува резолюция с настояване Великобритания да стартира незабавно процесът за напускане на страната от ЕС.

По темата

Волята на народа трябва да бъде изцяло и напълно уважена чрез незабавното задействане на член 50“, гласи текстът на резолюцията. Тя бе одобрена от 359 евродепутати. Срещу нея бяха 300, а въздържалите се бяха 21 избраници.

Никой обаче не може да задължи Обединеното кралство да задейства член 50. Това, което се очаква, е лидерите на европейските страни да обсъдят как точно ще се случи безпрецедентното напускане на ЕС.

Водачът на британските националисти Найджъл Фараж размени няколко реплики с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В момента, в който британецът се обърна да си тръгне, Юнкер го целуна по бузата, а след това коментира: „Това е последният път, в който вие ръкопляскате тук! И до известна степен съм много изненадан, че въобще сте тук. Вие се борехте за излизането от ЕС. Британският народ гласува за излизането. Защо тогава сте тук?”

Фараж пък поиска сътрудничество и близки отношения на страната си с Европа след излизането й от Общността. Но беше освиркан. 

Позволете ни да излезем и да последваме глобалните си амбиции за бъдещето! Благодаря ви!”, призова Фараж.

Засега едно е ясно - настоящият премиер на Великобритания Дейвид Камерън няма да активира процедурата по напускането на ЕС, а ще остави това на наследника си през есента.

Държавите от Източна Европа настояват преговорите по излизането на Великобритания да се водят във формат 27, а не от отделни групи държави. 

Кореспондент: Антоанета Николова