Адам Персенски е обвинен в длъжностно престъпление

„Обвинението ми е за длъжностно престъпление относно дарението от Турция към България и на България към Турция”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски. 

По темата

Персенски се яви в Столичната следствена служба, където на разпит е извикан и Петър Москов. Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Москов за скандала с ваксините от началото на годината. Мярката за неотклонение на Адам Персенски е подписка. Адвокатът му уточни, че обвинението срещу него е за длъжностно престъпление, което представлява особено тежък случай заради размера на стойността.

Персенски заяви, че стойността на ваксините, които българската страна е дарила на турската, е за 300-400 000 лева. Става дума за ваксините срещу туберкулоза, които ние сме дарили на Турция.

"Никой не казва, че ваксините „Пентаксим”, които ние сме получили от Турция, са за 3-4 милиона. Вие смятате ли, че ако получиш нещо за 4 милиона, а дариш нещо за 400 хиляди, е престъпление? Те ни обвиняват само за това, което сме дали”, заяви зам.-министърът.

Припомняме, че в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози "Пентаксим" като дарение от южната ни съседка. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението.

Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини.