Случаят е много рядък, защото изходът за над 90% от случаите е фатален

Това е история за оцеляване по чудо. Нов медицински метод върна към живота 42-годишна жена с тежък мозъчен кръвоизлив. Случаят е много рядък, защото изходът за над 90% от пациентите е фатален. Само преди три седмици Албена е на косъм от смъртта. Разкъсана мозъчна аневризма я изпраща по спешност в болница. 

По темата

"По едно време съм казала на дъщеря ми, че ми е лошо. Тя отишла да извика баща си. През това време съм паднала. Извикали линейка", разказва пациентката Албена Стойкова.  

Всичко започнало с нетърпимо главоболие. Дотогава Албена нямала никакви здравословни проблеми, дори високо кръвно. 

"Предизвестия няма за аневризми. Няма и скринингови програми никъде по света", обяснява д-р Нурфет Алиоски, неврохирург в УМБАЛ „Света Анна”-София.  

Жената изпада в кома. В това състояние остава цяла седмица. 

"Имаме скали, по които се степенува тежестта и тя дойде в най-високата скала. Тоест, в най-тежкото състояние, което е възможно. Смъртността при такива пациенти е изключително висока", заяви д-р Нурфет Алиоски.  

За да я спасят, лекарите от "Света Анна" прилаг т. нар. ендувескуларна терапия. 

"Ендоваскуларна процедура - през крака се отива в проблемната зона и се поставят пружинки на аневризмата", обясни неврохирургът.  

В момента това е най-модерният и щадящ метод и за лечение на инсулт. Благодарение на него, Албена не само че е жива, но и няма увреждания. Не след дълго тя ще може да се върне към стария начин на живот. Предстоят й обаче рехабилитация и физиотерапия. 

Повече по темата гледайте във видеото.